Moravia Hovacor - úvodní stránka

Menu

05. Září 2010 - 5 měsíců

Začátek září je hlavně ve znamení Eryho přezubování (zatím má nové jen řezáky). Snad ty ostatní zoubky narostou co nejdřív, protože jsme v tomto období přerušili hraní s balónkem a přetahovanou s různými předměty - např. s oblíbenými PET lahvemi o:)

 

 

01.09.2010
KK Přerov

Dnes jsme se s Erym po třech týdnech vypravili na cvičák do Přerova a pauza byla na našem výkonu znát... hlavně já jsem měla v hlavě zmatek co dělat dřív - jestli opravovat sebe nebo psa, a chudák Ery pak chvílemi nevěděl, co po něm vlastně chci...

Zopakovali jsme si chůzi u nohy, obraty - vlevo nám ještě vůbec nejde - pořád jsem nepochopila, jak Eryho správně rukou navést, takže máme zase co trénovat... Trénink ukázal, že je na čase Eryho začít učit oční kontakt i za chůze a omezit mu tak pamlsky (při snaze o chůzi bez pamlsků před "čumákem" skákal Ery jak opičák na pérkách). Také jsme přišli na to, že Ery umí "lehni" za pochodu a ze stoje, ale neumí to ze sedu. Nepochopil, jak posunout dozadu zadní nohy. Na to mi Veronika poradila, abych ho naučila couvat... což nám ale také vůbec nešlo, Ery nechápal, co po něm vlastně chci a pořád si buď sedal nebo hned lehal. Při druhém kole se mu to k naší nemalé radosti alespoň trošku podařilo...

Na krátké video z dnešního druhého kola poslušnosti se můžete podívat zde...

Zhodnocení: Dnešní výcvik byl velmi poučný, hlavně když jsem se pak na náš "výkon" dívala na videu... to pak člověk vidí chyby, které si z pohledu "u psa" vůbec neuvědomuje, teď jen, abych byla schopná se z těch chyb poučit o:)))
Domácí úkoly: začít s očním kontaktem při chůzi, naučit couvání a na to navazující "lehni" ze sedu, obraty vlevo

05.09.2010

ZKO Štěpánov

Původně jsem chtěla na cvičáku pouze pilovat poslušnost, ale nakonec mi to nedalo a zkusila jsem s Erym a figurantem Michalem i obrany. Michal byl opatrný a šlo spíš jen o "lovení" a "nošení" kořisti... ve druhém kole se Erymu dařilo lovení peška lépe a došlo tedy i na opatrné přetahování... už aby ty jeho zuby byly všechny venku o.)

V poslušnosti jsem se zaměřila na naše problémové "kousky" - obraty vlevo, lehni ze sedu a couvání, chůzi s omezením pamlsků... zatím jsme v tom ale moc nepokročili, drobné zlepšení bylo u obratu, kde se Ery už i nepatrně nadzvedl a netočil se jen na "zadku" o:)

Vyzkoušeli jsme si také kladinu a Ery ji s mojí podporou napoprvé přešel tam i zpět... když před ním voněl ten salámek, tak prostě neodolal a přešel ji, i když se mu moc nechtělo... pevná zem je prý daleko lepší o:)))

Zhodnocení: na cvičáku jsme si vyzkoušeli vše, co jsem měla v plánu, a k tomu navíc ještě obrany, takže spokojenost. Výsledky snažení nám pak ohodnotí Veronika koncem týdne... to se teprv ukáže, jak jsme na tom o:)
11.09.2010
KK Přerov

Dnes jsme jen krátce zopakovali chůzi u nohy (zatím pořád na pamlsky) a vyzkoušeli jsme, jak Ery reaguje na povely "sedni" a "lehni"... jak se dalo čekat, vůbec nechápe, co ty povely vlastně znamenají... sedá si automaticky při mém zastavení a lehá si, aby dostal pamlsky...

Takže jsme pořád na začátku a vlastně nic neumíme, i když to tak třeba na první pohled nevypadá o:)))

Při druhém kole jsme si zacvičili ve ztížených podmínkách a Ery poprvé pocítil "mechanický podnět", když ho malá hovawarťačka Riva zajímala víc jak panička... tak už mu pomalu končí doba "chráněného dětství" o:)))

Zhodnocení: no... raději bez komentáře, pochválit nás nebylo za co...
Domácí úkoly: Pokračují úkoly z minula a k tomu mám učit Eryho reagovat na povel "lehni" a "sedni" bez toho, abych mu pomáhala pamlsky nebo pohybem těla (což si někdy ani neuvědomuju, že dělám)
12.09.2010
Kozlovice

2. STOPA

  • místo a čas: pole vojtěšky, 17:40 hod.
  • počasí: slunečno, mírný vítr
  • stopa: pachový trojúhelník a stopa cca 4 metry, granule + salám

Průběh stopy: Vyhledávání pamlsků trénujeme doma a Ery hledá se zaujetím, takže jsem při našem teprve druhém "pokusu o stopování" přešla hned na krátkou vyšlapávanou a granulkami prokrmenou stopičku. Nášlap jsem mu udělala jako větší trojúhelník který plynule přecházel do stopy a na konec jsem mu dala jako odměnu krabičku se salámem o:)

Vojtěška už byla dost vysoká, takže jsem stopu položila v místě, kde ji nebylo tolik, ale zase tam rostla plevel, ze kterého se Ery při hlubokém nasávání pachu "rozpšikal" a na chvíli vypadl ze soustředění... najít tady v okolí nějaký lepší terén je zatím problém, ale budu si muset příště dát větší pozor, kde stopu šlapu o:(

Zhodnocení: S vypracováním stopy jsem byla spokojená, Ery šel pomalu, soustředěně si vyčuchal pamlsky na nášlapu a plynule přešel do stopy, kde poctivě sesbíral všechny granulky...
19.09.2010
ZKO Štěpánov

Ery už má konečně použitelné zuby (jen M3 se ještě vzadu klubou), takže jsem využila pěkného počasí a vyrazila na cvičák do Štěpánova potrénovat si především obrany a zopakovat cviky poslušnosti.

Nácvik obran proběhl ve dvou kolech a i když se Erymu né vždy podařilo "utíkající kořist" ulovit na plný zákus, tak ho to evidentně bavilo, což je pro začátek nejdůležitější... dokonce se mu podařilo překvapit figuranta, který nečekal jeho prudký náskok na pešek o:)))

Na fotky z nácviku obran se můžete podívat zde...

Zhodnocení: byl to příjemně strávený nedělní den, figurant Michal Eryho pochválil a já byla také s Erym moc spokojená, tak jen doufám, že mu ten "elán a chuť do všeho jít naplno" vydrží co nejdýl o:)))
21.09.2010
KK Přerov

Dnes jsme si na začátku krátce zopakovali s Erym chůzi, při které jsem již zkoušela "oddalovat" ruku s pamlskem. Také bych už měla začít dávat pamlsky až po skončení cviku, ale s odměňováním mám ještě pořád trochu problémy, nedaří se mi vše správně načasovat...

Trénink "očního kontaktu" byl úspěšný jen do té doby, než kolem projela pojízdná sekačka na trávu... Erymu se zdál projíždějící traktorek podezřelý a chvíli trvalo, než se mi podařilo ho zase na sebe upoutat... což byl i důsledek toho, že jsem jako psovod opět selhala - nepoužila jsem správnou korekci, ale hlavně jsem nebyla předvídavá, takže Ery měl dostatek času chybu udělat o.)

K povelům "sedni" a "lehni" jsme dnes zkusili přidat "vstaň". Tady se ukázalo, že si nedávám pozor na povelovou techniku a Erymu jsem nedokázala vysvětlit, co po něm vlastně chci...

Zhodnocení: Dnes to bylo i přes mé chyby (nebo právě proto, že jsem je dělala) poučné a snad se mi podařilo pochopit, jak Erymu cvičení usnadňovat a ne si to zbytečně komplikovat o:)
Domácí úkoly: Opakovat cviky poslušnosti, zlepšit u toho chválení a dávat si pozor na správné povely, abych Erymu nedělala v hlavě guláš...
28.09.2010
ZKO Štěpánov

Na volné úterý jsem měla naplánovaný výcvikový den - dopoledne obrany ve Štěpánově a k večeru poslušnost s Veronikou v Přerově. Počasí plánům moc nepřálo, takže poslušnost jsem nakonec vypustila a i na obrany jsem málem nevyjela, což se naštěstí nestalo.

Ery zatím na obranách kvůli přezubování pouze "lovil peška". Než jsme přišli na řadu, tak jsem uvažovala, že pešek bude promočený z mokré trávy a hovawarti jsou trošku fajnovky, když mají brát něco mokrého do tlamy. Takže mě napadlo, že zkusím "nabídnout" Erymu na lavici odložený rukáv "Jumbo". Trochu jsem sice měla obavy, že na nej bude ještě velký a těžký, ale Ery byl na obrany natěšený a neřešil, že mám v ruce něco "divnýho"... vzal si ho hned prvním zákusem a už nepustil o:)))

Stihl s rukávem v tlamě sledovat cvičící ovčandu před námi a pak si počkal na place, až k němu figurant Michal dojde, aby mohla začít ta pravá zábava. Po celou dobu měl Ery zákus pevný, nepřekusoval, dýchal pěkně nosem, nevadil mu déšť ani práskání bičem...

Ery se ve svých 5,5 měsících choval na obranách jako profík a moc příjemně mě tím překvapil a potěšil o:)))

Na krátké video se můžete podívat zde...

Zhodnocení: Přes vytrvalý déšť to byl super den, Ery se vyřádil na obranách a já dostala pár rad pro příští lekci, na kterou se už oba těšíme o:)))
   

« Zpět na seznam článků

© Moravia Hovacor | Webmasterova.cz