Moravia Hovacor - úvodní stránka

Menu

ECHNATON EREON Eilleen

Vrh: F- Moravia Hovacor

Datum narození / číslo zápisu: 9.4.2010 / CMKU/HW/6351/10

Doma mi říkají: Ery

Otec x matka: Calderon Moravia Hovacor x Esira vom Pfarrhof

Plemeno: hovawart

Barva: černý se znaky

Výška: 67 cm

DKK / DLK: 0/0 / 0/0

Další vyšetření: Degenerativní myelopatie Laboratoř LABOKLIN, 21. 10. 2014 výsledek: DM N/N

V pomyslném pořadí mých hovawartů obsadí Ery zaslouženě přední místo. Ne, že bych ostatní neměla ráda... Eryho otec Argo byl můj srdíčkový pes... vyrovnaný, sebevědomý, s výrazným kořistnickým i obranným pudem, velmi kontaktní a závislý na své rodině. Nebyl to ale bezproblémý pes pro každého, člověk musel být pořád ve střehu a předvídat jeho reakce. Přesto to byl pro mě ideální představitel plemene, jak ho standard popisuje... a plnil to i tím, že byl opravdu hlídač dvora a statku s hospodářstvím.

Ery je mu na jednu stranu hodně podobný, ale na druhou zase úplně jiný... jako jedináček si vzal od svých rodičů jen to nejlepší a splnila jsem si s ním sny, které jsem vlastně ani neměla o:)

Reprezentovat Českou republiku na 1. IHF Mistrovství světa hovawartů podle zkoušky IPO3 a neudělat tam ostudu... to je něco, co jsem vůbec neplánovala, ale byl to zážitek, na který se nazapomíná o:)

Jaký tedy Ery je?

Elegantní kompaktní pes střední výšky, sportovního lehčího typu s výbornou mechanikou pohybu. Poznávací znamení je balónek v tlamě... bez něj se s ním nedá nikam jít. Nějak jsem tu jeho zálibu dotáhla až k závislosti a velmi často je balónek jediná možnost, jak ho "umlčet". Jako malé dítě... potřebuje svůj "cumel", aby byl spokojený o:)

Ze psích sportů mi nejvíc vyhovuje sportovní kynologie a Ery je pro ni přímo stvořený svou stavbou těla a hlavně povahou - je kontaktní, ochotně spolupracuje a práci si přímo vynucuje... Ery je pes, který má největší radost, když dostane povel "k noze" o:)

Obrany... pro většinu hovawartů je to ve sportovce největší kámen úrazu. Ery je i v této oblasti tak trochu svůj... vidí kořist, zakousne se a drží. Nepotřebuje přílišné dráždění, je spíš číhavý a na kořist si rád počká. Proto nikdy nevynikal v náskocích a efektních letech na rukáv... jde na jistotu a odráží se na poslední chvíli, kdy už ví, že bude kořist jeho o:)

Proto také největší problémy na obranách jsme měli s pouštěčkama... v tomhle se "potatil", ale na rozdíl od Arga, u kterého jsem pouštění nevyřešila vůbec, se to Ery nakonec naučil. Další ztrátové body mívá od rozhodčích za to, že nebojuje... on prostě jen chytne rukáv a "zastavuje" figuranta spuštěním těla... stačí mu k radosti a spokojenosti, že může "kořist držet" a je jedno, jestli je to rukáv nebo balónek... o boj ať se snaží ten na druhém konci o:)

Psů, kteří jsou skvělí ve všech třech oddílech sportovní kynologie, není mnoho a to nejen u hovawartů. Naší nejslabší disciplínou jsou stopy, ale to spíš proto, že jsem Eryho přesně stopovat nenaučila. 

Jako každý pes má i Ery své nedostatky a "mouchy", je potřeba o nich vědět, ale jejich míra a důležitost je relativní podle toho, co od svého psa člověk očekává.

Pro mě je Ery po všech stránkách nejlepší hovawart, kterého jsem měla a doufám, že s námi bude co nejdéle...

 

Ery má svou stránku na working-dog

Pokroky ve výcviku můžete sledovat v Eryho deníčku...

Potomci

Informace najdete zde...

 

Jak roste:

datum
hmotnost
výška
03.07.2010 14,9 kg  
24.07.2010 19,6 kg cca 51 cm
02.09.2010 24,8 kg 58 cm
09.10.2010 28,1 kg 61 cm
25.06.2011 32,5 kg 65 cm

 


Fotografie


« Vrh F- Moravia Hovacor

« Naši psi

© Moravia Hovacor | Webmasterova.cz