Moravia Hovacor - úvodní stránka

Menu

06. Říjen 2010 - 6 měsíců

V říjnu se budeme s Erym snažit využívat ještě relativně slušného počasí k nácviku poslušnosti a tréninku obran. Pokud to jen trochu půjde, pokusíme se dostat do Štěpánova i přes týden, abychom před nastávající zimní přestávkou měli co nejvíc natrénováno...

Největší rest máme ale ve stopách... jedna stopa měsíčně je opravdu málo, takže si dávám předsevzetí ten průměr v průběhu měsíce vylepšit o.)

Na poslední říjnové dny máme naplánovanou účast na výcvikovém víkendu HWPS, který je zaměřen na poslušnost a obranu. Figurovat bude Miroslav Valentin, se kterým se Ery již seznámil na LVT v Tyře...

03.10.2010
ZKO Štěpánov

Po úterním "úspěchu" na obranách jsem byla zvědavá, jak bude Ery na dalším tréninku reagovat na figuranta a jestli to minule nebyla jen náhoda... takže jsem i přes svou chřipkovou nákazu vyrazila na cvičák.

Ukázalo se, že náhoda to nebyla a že Ery jde ve stopách svých rodičů a hlavně tatínka, kterého mi svým přístupem hodně připomíná - neřeší prostředí, lidi, nápřahy, rány bičem, těsný kontakt s figurantem... zajímá ho jen kořist, kterou když chytne, tak nepustí o:)))

Ery mi dělá velkou radost, snažím se ale co nejvíc zůstat "při zemi", protože jsme teprve na začátku a před sebou máme ještě dlouhou cestu, než budeme moci nastoupit na nějakou tu zkoušku o:)))

Na fotky z tréninku se můžete podívat zde...

Zhodnocení: Za obrany byl Ery pochválený, což mě moc potěšilo. Poslušnost jsme si jen krátce zopakovali, zatím nám nejde povel "vstaň", obrat vlevo už je podle mě lepší, při chůzi jsem již v průběhu Erymu pamlsek nedávala a docela to také už šlo... Na závěr jsme si ještě potrénovali kladinu, která nepatří mezi Eryho "oblíbené" disciplíny, ale už se v ní zlepšuje o:)
04.10.2010
KK Přerov

V prvním kole poslušnosti jsme Veronice předvedli, jak nám jde chůze u nohy, polohy sedni a lehni, otočky a přivolání. Tentokrát jsem tolik chyb neudělala a Ery se tajé docela snažil, i když už je s ním manipulace podstatně horší než to bylo před pár týdny. A to máme před sebou ještě pubertu...

V druhém kole jsme se už za šera cíleně učili využívat "hru s balónkem". Ukázalo se, že je Ery daleko pohotovější a rychlejší než panička, která si s míčkem občas nevěděla rady o:)))

Zhodnocení: Pomaličku přestávám být nervózní z toho, že se na můj "výkon na place" někdo dívá (už bylo taky na čase). Dnes jsme byli i malinko pochváleni... prej z nás možná i něco bude, tak aby se to nezakřiklo, klepu na dřevo o.)
Domácí úkol: Zůstává opakování všeho, co jsme se zatím učili...
05.10.2010
ZKO Štěpánov

Snažím se teď využít ještě relativně dlouhého dne, aby měl Ery před zimním obdobím co nejvíc natrénováno, proto jsem po práci vyrazila s Erym na trénink obran do Štěpánova.

Skoro hned po příjezdu jsme šli na řadu, protože už končilo první kolo, ale Erymu to naštěstí vůbec nevadilo. Na figuranta se těšil a zákusy měl plné a na svůj věk i s pěknou razancí... jen by měl pomaličku začít víc bojovat a ne jen ulovenou kořist držet... ale prej bych po něm chtěla pro začátek moc o:)

Zhodnocení: Ery podal svůj už skoro standardní výkon, byl pochválený od figuranta i od přihlížejících psovodů... je to šikulka o:)))
06.10.2010
Kozlovice

3. a 4. STOPA

  • místo a čas: podmítka, 17:45 hod.; porost s řepkou, 18:05 hod.
  • počasí: polojasno, vítr
  • stopa: pachový trojúhelník a stopa cca 4 metry, granule

Na odpolední stopování nemáme momentálně v okolí podmínky, ale abych splnila své předsevzetí, vyrazila jsem s Erym vyzkoušet, co s tím půjde udělat...

První stopu jsem udělala na podmítce, kde byl již zelený porost, povrch terénu byl ale hodně vyschlý. Ery si granule na nášlapu pečlivě vysbíral a pomalým tempem, kdy i v důsledku těžkého terénu se občas zastavoval, si našel i hromádku granulí na konci krátké stopy.

Druhá stopa byla na zavláčeném poli, kde už byl nízký porost řepky. Půda byla ale i tady na povrchu hodně tvrdá, ale průběh stopy byl lepší než při dnešním prvním stopařském pokusu... Ery se tak často nezastavoval a pracoval soustředěněji.

Zhodnocení: S Eryho výkonem jsem byla spokojená, podmínky nebyly pro nácvik ideální, ale dokázal se soustředit i na suchém podkladu... pro příště se ale pokusím vyhledat v okolí vhodnější terén, abych mu začátky přece jen tolik zbytečně neztěžovala...
09.10.2010
ZKO Štěpánov

Dnešní trénink obran se konal za slunečního sobotního odpoledne. Ery podal soustředěný výkon (až jsem si říkala, jestli není až moc klidný...), zákusy měl pevné - jen jednou měl tendenci překusovat, ale kořist mu utekla, takže si už potom dával pozor...

Na závěr jsme si krátce zopakovali poslušnost - chůzi a obraty. Problém měl Ery se soustředěním, když se v naší blízkosti pohyboval další pes... nakonec to zvládl, ale budeme si to muset s rušivými vlivy častěji procvičovat.

Můžete se podívat na krátké video a pár fotek

Zhodnocení: Eryho obrany baví, což je v tomto období nejdůležitější... takže i když je pořád co zlepšovat, převládá spokojenost o:)))
12.10.2010
ZKO Štěpánov

V úterý odpoledne se nám opět podařilo dojet do Štěpánova na trénink obran. Jako už tréninky předtím, nejvíc "práce" jsem měla při "vyvěšování" Eryho, aby pustil rukáv... jinak Ery s figurantem Michalem vše zvládají sami a já jsem potřebná jen na to držení konce vodítka...

První kolo neměl Ery pokaždé plné zákusy - možná už mu rukáv tolik nevoněl, když šel až poslední... tak sem si říkala, že by to možná chtělo změnit rukáv, ale kromě dospěláckého nebyl jinej v dohledu a ten byl podle mě na Eryho ještě těžký a velký...

Michal mě trochu vyhecoval, že zas toho "hovawartíka malinkýho moooc chráním" a tak jsem jen na zkoušku Erymu velkej rukáv "podala" do tlamy... bez nějakých okolků si ho vzal, ale nečekal takovu tíhu, takže se trošku podlomil a málem přepadl tělem přes hlavu... ale rukáv nepustil, jen si ho víc "dokousl" a odkráčel s ním na plac o:)))

Tak jsme tedy neplánovaně vyzkušeli, jestli si ho uloví" i na figurantovi... bylo zajímavé ho sledovat, jak se po náskoku snažil co nejvíc otevřít tlamu a stisknout, aby mu rukáv nevyklouzl, což se mu podařilo a po ulovení si ho šikulka i radostně nosil o:)))

Po dvou zákusech jsme opět přešli na rukáv krátký... přece jenom Ery ještě nemá fyzičku na to, aby do& standardního rukávu kousal dlouho. Teď ho potřebujeme naučit, aby začal víc aktivně bojovat a ne jen aby kořist držel...

Přesto jsem byla jeho přístupem ke změně rukávu a následným výkonem hodně mile překvapená o:)))

Zhodnocení: Ery sice ze začátku trošku flákal zákusy, ale svým výkonem ve druhém kole vše napravil, takže jsem odjížděla domů moooc spokojená o:)))
14.10.2010
Kozlovice

5. a 6. STOPA

  • místo a čas: louka, 17:30 hod. a 17:45 hod.
  • počasí: polojasno
  • stopa: pachový trojúhelník a stopa cca 4 metry, granule

Dnes jsem s Erym raději zašla na stopy až na louku k Bečvě. Máme to cca 20 minut chůze a kolem louky vede cyklostezka, ale raději rušivé vlivy než opět vyschlá hlína...

Aby si Ery po cestě trošku vydýchl, našlapala jsem si hned po sobě dvě krátké stopy s větším nášlapem. Stáří stop v době zvednutí bylo cca 10 min.

Zhodnocení: Spokojenost... hlasité intenzivní "čuchání", soustředěné hledání granulek. Na začátku stopy se sice snažil zrychlovat, ale po pár krocích se "srovnal" a pomalým tempem došel k hromádce granulek na konci...
15.10.2010
KK Přerov

Během týdne jsem se snažila s Erym poslušnost opakovat, ale naše předvedení na cvičáku tomu moc neodpovídalo... S Veronikou jsem probrala, kde dělám chyby a nezbývá než se doma víc snažit jen najít ten volný čas...)

V druhém kole jsme začali nácvik aportu s míčkem... moc mi to nešlo, takže si Eryho vzala Veronika a názorně s ním předvedla, jak mám postupovat v tréninku. Důležité je ho pořádně namotivovat. S tím byl trochu problém, protože i když je Ery až abnormálně uštěkaný, tak na balónek spíš číhá než aby vydal nějaký zvuk... a jako by mi to dělal naschvál, s Veronikou alespoň trochu štěkal, když jsme se to samé pokusla já, tak na mě hodil pohled, co že to vlastně po něm chci...

Zhodnocení: dnes se nám moc nedařilo - Ery povely plnil pomalu a tak to vypadá, že poslušnost je náš nejslabší oddíl... kdybych mu to alespoň ještě nekazila já, například při hře s balónkem mám problémy s koordinací, Ery je pak rychlejší a výsledek mé snahy je nakonec spíš komický než výchovný o.)
Domácí úkol: Opakování chůze a obratů, naučit Eryho povel "lehni" s co nejmenší pomocí, trénovat s balónkem aportování na vodítku včetně motivace na před "vypuštěním"
17.10.2010
ZKO Štěpánov

Dnes měl Ery hned dvě nové zkušenosti - z toho jen jedna byla plánovaná a to nový rukáv, který si vyzkoušel jako první když mu ten starý minule už nevoněl).

Zákusy byly podstatně lepší než v úterý, ale nezaznamenala jsem, že by měl se změnou "kousadla" nějaký problém.

Při druhém kole došlo na druhou novinku - poprvé si vyzkoušel útěk figuranta.

Vše je díky ochotným kamarádům zdokumentováno, takže na krátký videozáznam se můžete podívat zde...

Zhodnocení: Eryho výkon na obranách byl na jedničku s hvězdičkou... s útěkem figuranta si poradil jako starý profík, vůbec nezaváhal a hned věděl, co se po něm chce o:)))
21.10.2010
Kozlovice

7. a 8. STOPA

  • místo a čas: louka, 17:35 hod. a 17:45 hod.
  • počasí: polojasno, vítr
  • stopa: pachový trojúhelník a stopa cca 8 metrů, granule

Počasí bylo dost větrné, ale louka byla naštěstí ze všech stran chráněná stromy, takže dole u země to byly skoro až ideální podmínky. Našlapala jsem si opět dvě stopičky, které byly o něco delší než minulý týden.

První stopa nebyla úplně ideální, Ery nebyl na nášlapu úplně soustředěný a pak po stopě postupoval příliš rychle, takže jsem ho musela začít brzdit. A konec stopy... záhada o:( Ery došel k místu, kde jsem stopu ukončila, ale po hromádce granulí ani památka. Naštěstí jsem v kapse měla další, takže jsem mu stopu ukončila, ale kdo nám granulky "sebral" fakt nevím... i když jsem na stopy úplně levá, tak nejde zabloudit na stopě necelých 10 metrů dlouhé a prokrmené pamlsky... nebo jo???

Druhá stopa už byla podle mého laického hodnocení moc pěkná... Ery se sice místy snažil zrychlovat, ale celkem dlouhý úsek šel předpisově od pamlsku k pamlsku... pěkně plynule mu hlava "lítala" z pravé stopy do levé... Na konci nás tentokrát žádné překvapení nečekalo - hromádka granulek neporušeně čekala, až si ji Ery sežere o:)))

Zhodnocení: Hlavně druhá stopa se mi moc líbila a když se alespoň jednou za týden na stopy dostaneme, tak snad i na tomto "poli zatím neoraném" budeme mít nějaké pokroky o:)
22.10.2010
KK Přerov

Dnes odpoledne probíhal na cvičáku v Přerově trénink obran, kdy se nám věnoval výborný figurant a výcvikář Zbyšek Gorecki.

Byla jsem docela nervózní, jak bude Ery reagovat na změnu figuranta. Vzala jsem si v práci i půl dne volna, abych na cvičák dorazila mezi prvními a měla jsem tak dostatek času jednak Eryho vyvenčit, ale hlavně se sama uklidnit...

Aby Ery stihl "nasát" atmosféru, vytáhla jsem ho z odkládačky ještě když cvičil pes před námi. Jestli to pomohlo nevím, ale na plac už Ery přišel natěšený a změnu "chlapa s rukávem" vůbec neřešil...

První kolo obran mám díky ochotným kamarádkám na videu..

Na Eryho fotky a také na fotky několika dalších účastníků

Zhodnocení: Ukázalo se, že obavy z toho, jak bude Ery reagovat na jiného figuranta, byly zbytečné... pochvala od figuranta pak byla "třešnička na dortu" za Eryho pěkný výkon o:)))
26.10.2010
ZKO Štěpánov

Využila jsem počasí a letos naposledy jsem& s Erym zajela na úterní odpolední kousání do Stěpánova. Máme to nejdál, takže přijíždíme jako poslední, kdy už jsou obrany v plném proudu, takže i tentokrát jsme šli na řadu krátce po příjezdu.

Ery byl celý natěšený a jak jsme se s Michalem shodli, tak i pěkně "chtivý". Hned první zákusy byly pěkné - na plnou tlamu a se slušnou razancí. Při dalších už začal Ery dělat "frajeřinky" a měl snahu i překusova. Když mu tak rukáv "utekl", začal se víc snažit a jeho výkon se zlepšil :o)

V druhém kole jsme si zopakovali i útěky ... při prvním nevyšel Erymu krok, ale další dva už byly vydařené i za umělého osvětlení.

Zhodnocení: Ery předvedl už svůj standardní pěkný výkon... jen se trošku zhoršil v zákusech, kdy měl snahu překusovat, což si musíme pohlídat a nenechat ho lajdačit...
28.-31.10.2010 
Výcvikový víkend Kamínka

Zpráva z víkendu bude v samostatném článku, na fotky účastníků víkendu se můžete podívat zde...

Podařilo se mi zásluhou kamarádek Báry a Martiny pořídit Eryho video a fotky... moc jim za ochotnou spolupráci děkuji!

29.10.2010
KK Přerov

Zásluhou naší výcvikářky Veroniky by se mohla přes zimní období pořádat obranářská odpoledne, kdy by do Přerova dojížděl figurant Zbyšek Gorecki. Je ale vždy potřeba domluvit minimální počet "kousajících" psů.

Proto jsme si s Erym v pátek odpoledne odskočili z výcvikového víkendu do Přerova doplnit počty účastníků.

Měla jsem trošku obavy, jak ty rychlé změny Ery zvládne. Ráno měl už za sebou jedno kolo obran s Mirkem Valentinem a odpoledne ho čekela dvě kola se Zbyškem. Ery je ale rozený obranář a vše zvládl jako starý harcovník o:)

Na pár fotek se můžete podívat zde...

Zhodnocení: Ery změnu figuranta zvládl bez nějakých problémů a byl za svůj výkon opět pochválený o:)))
   

 


« Zpět na seznam článků

© Moravia Hovacor | Webmasterova.cz