Moravia Hovacor - úvodní stránka

Menu

LVT Tyra 2010

Týden od soboty 14. do neděle 22. srpna jsem s Erym strávila v příjemném prostředí Beskyd v Penzionu U Haliny, kde probíhal již tradiční LVT pro hovawarty, který organizovala Anička Brázdová. Jako figuranti a výcvikáři se nám po celou dobu věnovali Miroslav Valentin a Lukáš Kraus.

Sraz účatníků byl v sobotu odpoledne, po večeři jsme se dozvěděli, jak bude výcvik průběhu týdne probíhat. Stopy ráno na sedmou, obrany jedno kolo ráno a druhé odpoledne. Poslušnost po domluvě s výcvikáři odpoledne před obranami.

Ery v posteli

V plánu jsem měla hlavně využít přítomnosti zkušených figurantů a začít s Erym obrany, proto jsem se nakonec rozhodla vynechat z programu stopy, aby toho na mrňouse nebylo moc nového najednou...

S buzením na stopy bych ale problémy neměla, každé ráno po šesté hodině začal dělat Ery "binec" v přepravce, takže po krátkém venčení skončil v posteli, aby nerušil sousedy, kde spaly dvě malé děti. Užíval si to nejen Ery, ale i naše spolubydlící Lída Černá, která měla ještě doma na Eryho hraní pár památek o:)))

První výcvikový den nezačal zrovna příjemným počasím ... kvůli dešti začaly obrany později a s Erym jsme se na plac dostali za mírného deště a bouření ... potrénovali jsme si tak neplánovaně i rušivé vlivy o:) Moc mě proto potěšilo, že Ery na "hromování" nereagoval a figurant Lukáš se mu také zamlouval. Obrany jsme začali na náš domácí pešek, který Ery se zájmem několikrát "ukořistil", radostně nosil a nakonec si ho ještě odnesl až k chatce! Naštěstí pro mě jsme byli ubytováni v dolních chatkách, takže jsem ten běh do kopečka i při mé "fyzičce" naštěstí zvládla a nepokazila Erymu radost z úlovku o:)))

Eryho zájem o figuranty se s dalšími tréninky zvyšoval a na plac mě vždy přitáhl v běhu, že se začal až škrtit na obojku... Přišel tak na řadu i Roxynčin postroj, který mu byl sice i po co největším zkrácení větší, ale naštěstí mu to plandání při obranách nevadilo ... trošku problémy jsme měli jen při nasazování, které se mu už tolik nezamlouvalo o:)

V půlce týdne jsme z našeho "kousadla", které Erymu v tlamě drželo skoro samo, přešli po poradě s Mirkem Valentinem na kousací "kapsičku" ... s tou měl Ery zpočátku trochu problémy, přece jenom to musel víc stisknout a s bolavými zoubky to nebylo moc příjemné.

Ke konci týdne figuranti využívali i toho, že Ery umí štěkat na povel a dostával pak kousnout až po krátkém vyštěkání kořisti. Samostatně jsme si pak vyzkoušeli i "revír"... Ery mě v zástěně vyštěkal úplně předpisově - v sedě a s vytrvalým štěkotem o:)))

Chtěla bych poděkovat figuratům za to, že se nám po celý týden věnovali a pomohli nás tak "nastartovat" do dalšího výcviku. Bylo příjemné poslouchat, že je Ery šikovný a že bych s ním měla v obranách pokračovat... slova jako "kopie tatínka" zahřála u srdíčka, protože jak Lukáš tak Mirek měli možnost Arga na obranách poznat o:)

S výcvikem jsme teprve na začátku, takže je předčasné dělat nějaké závěry z jednoho výcvikového týdne. Chvála sice potěší, ale držím se raději při zemi, protože bude hodně záležet na tom, jestli se mi podaří využít potenciál, který Ery v sobě má...

V neděli jsem se po posledních dopoledních obranách rozloučila s těmi, kteří vytrvali do konce tábora, a vyrazila na cestu domů. Vzala jsem to "zkratkou" přes Slovensko, kde probíhala Speciální výstava SHK, na které posuzovala kamarádka a Eryho chovatelka Elena Škvařilová. Z Tyry do Varína není daleko a tak jsme se domluvily, že ji přivezu Eryho ukázat, aby na vlastní oči viděla, jak náš potomek roste...

Setkání bohužel proběhlo jinak, než jsme si naplánovaly, protože nečekaným posunutím začátku výborové schůze SHK jsme na sebe neměly vůbec čas. Úplně zbytečná naše "slovenská zastávka" nakonec nebyla - nevracela jsem se domů s "bezpapírákem", protože jsem si stihla alespoň převzít Eryho exportní průkaz původu ...


« Zpět na seznam článků

© Moravia Hovacor | Webmasterova.cz